28 dec Prispeli sme k vzdelávaniu budúcich pekárov
V priestoroch Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici dňa 8. decembra 2022 zrealizovala naša spoločnosť odborný seminár na tému „Pekárenské výrobky a ich nutričný význam“.
Študenti sa v teoretickej časti dozvedeli o dôležitej úlohe chleba v každodennej výžive a jeho nutričnom význame na zdravie človeka. Boli informovaní aj o kvasných procesoch, výsledkom ktorých sú nutričné benefity ako napríklad zlepšenie arómy, chute, stráviteľnosti, dostupnosti vitamínov a minerálov a vplyv na glykemický index. Praktická časť zahŕňala lekciu prípravy a pečenia kváskových chlebov, ktoré sú prospešné z hľadiska ich nutričného významu.
Zaujímavosťou boli pre nich aj odborné informácie typu:
- až 23 % spotrebiteľov kupuje pekárenské výrobky práve preto, lebo ich považuje za zdraviu prospešné;
- droždie sa významne podieľa na výživovej hodnote pekárenských výrobkov – z celkového množstva vitamínu B5 prítomného v chlebe až 34 % pochádza z droždia, v prípade vitamínu B1 je to 15 %, zinku 12 %, vitamínu B9 a draslíka 10 % a vlákniny 8 %;
- pri príprave kvasu prebieha v ceste množstvo biochemických procesov, výsledkom ktorých je viacero nutričných benefitov ako napríklad: lepšia stráviteľnosť chleba, zlepšenie dostupnosti minerálnych látok prítomných v chlebe, či tvorba viacerých látok prospešných pre správne fungovanie ľudského organizmu;
- konzumáciou viaczrnných pekárenských výrobkov sa organizmu poskytnú dôležité zdroje – bielkoviny, minerálne látky, tuky, sacharidy, vláknina, energia a ďalšie, v správnom množstve pre jeho fungovanie.
Seminár, ktorý bol zrealizovaný na žiadosť vedenia školy, prispel k vzdelávaniu našich budúcich pekárov, ktorí sa presvedčili, že pekárstvo je krásne remeslo plné nekonečných výziev a inšpirácií.
.